ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Світові ціни на продовольство в серпні знову почали знижуватися,

магазин,продукти,продовольство

Світові ціни на продовольство, що зросли у липні на 1,3%, у серпні повернулися до попереднього тренду – знизилися у місячному вираженні на 2,1%.

Як повідомляється в огляді ФАО (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), індекс світових цін на продовольство в серпні склав 121,4 пункта, що на 2,1% нижче за показник липня і на 24% нижче за максимальний рівень березня 2022 року, передає Інтерфакс-Україна.

"Таким чином, зростання індексу, що спостерігалося в попередньому місяці, було нівельовано. Зафіксоване зниження обумовлено падінням цін на молочну продукцію, рослинні олії, м’ясо і зернові на тлі помірного зростання індексу цін на цукор", – йдеться в документі.

Індекс цін на зернові у серпні знизився на 0,7% порівняно з липнем та на 14,1% у річному вираженні. Світові ціни на пшеницю впали на 3,8%, що здебільшого пояснюється збільшенням пропозиції внаслідок активних сезонних поставок урожаю з кількох провідних країн-експортерів у Північній півкулі.

Ціни на кукурудзу знижуються сьомий місяць поспіль і досягли мінімального значення з вересня 2020 року.

Ціни на рис, навпаки, зросли на 9,8% порівняно з липнем і стали максимальними за останні 15 років. Це пов’язано зі збоями у торгівлі, зафіксованими після введення Індією у липні заборони експорту індійських сортів білого рису.

Індекс цін на олії у серпні знизився на 3,1% порівняно з липнем після короткострокового підвищення у липні. Це стало відображенням падіння світових цін на пальмову, соняшникову, соєву та рапсову олію. Так, світові ціни на олію зменшилися майже на 8% через ослаблення імпортного попиту на тлі високого обсягу пропозиції з боку основних експортерів.

Індекс цін на молочну продукцію минулого місяця знизився на 4%. Падіння триває восьмий місяць поспіль. Порівняно із серпнем минулого року воно становило 22,4%. У серпні найбільше подешевшало сухе незбиране молоко, що зумовлено значними обсягами пропозиції, особливо з боку Океанії, у період сезонного зростання виробництва та під впливом зниження обсягів імпортних закупівель Китаєм.

Світові ціни на сухе знежирене молоко досягли найнижчого рівня з середини 2020 року у зв’язку з млявим імпортним попитом та слабкою ринковою активністю в Європі. Світові ціни на вершкове масло та сир також опустилися під впливом подібних факторів.

Індекс цін на м’ясо у серпні знизився на 3% порівняно з липнем та на 5,4% – у річному вираженні. Найбільше зниження продемонстрували ціни на баранину, переважно під впливом різкого зростання експортної пропозиції, в першу чергу з боку Австралії, а також ослаблення попиту з боку Китаю. Падіння цін на свинину пов’язане насамперед із низьким попитом з боку провідних країн-імпортерів та значною експортною пропозицією в Європі на тлі скорочення обсягу продажів на внутрішньому ринку. Ціни на м’ясо птиці знижувалися через значну пропозицію, особливо з боку Бразилії. Яловичина дешевшала у зв’язку з високою чисельністю поголів’я забійних тварин у ряді провідних країн-виробників та слабким імпортним попитом.

Індекс цін на цукор у серпні підвищився на 1,3% порівняно з липнем та на 34,1% – у річному вираженні. Це викликане, головним чином, зростанням занепокоєння через погодне явище Ель-Ніньо, яке може призвести до зменшення очікуваних обсягів виробництва у світі.

Індекс продовольчих цін ФАО – це середньозважений показник, який відстежує динаміку міжнародних цін п’ять основних продовольчих товарних груп.