ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Ціни на бензин і дизпаливо у Росії знову побили історичний рекорд

бензин,цены,на

Ціни на основні види моторних палив на російській біржі продовжують оновлювати історичні максими.

За підсумками торгів на Санкт-Петербурзькій міжнародній товарно-сировинній біржі (СПбМТСБ) у четвер вартість літнього дизельного палива зросла до 67 848 рублів за тонну, пише російське видання gazeta.ru.

Таким чином, біржова ціна на дизпаливо оновила історичний рекорд 12 раз від 2 серпня.

Також рекордно зросли ціни на бензин "Преміум-95" і мазут. Вартість бензину А-95 підросла до 69 925 рублів за тонну, а мазут подорожчав до 35 453 рублів. Попередній ціновий максимум за цим видом палива було встановлено напередодні, 16 серпня (35 411 рублів за тонну).

Також зростають ціни і на інші види палива. Так, бензин А-92 виріс в ціні до 62 434 рублів за тонну, автогаз подорожчав до 28 957 рублів за тонну.

Читайте також: Платежі за російську нафту на $39 мільярдів застрягли в індійських банках, – Reuters

Як повідомлялося, 14 серпня вартість дизельного палива на російській біржі встановила новий історичний рекорд, вперше перевищивши 65 000 рублів за біржу тонну.

Біржові ціни на дизпаливо у Росії продовжують зростати вже другий тиждень підряд, і учасники ринку не очікують швидкої стабілізації ситуації.

Активне зростання оптових цін на бензин та дизпаливо у Росії почалося із середити травня на тлі планів Мінфіну РФ знизити вдвічі демпфер, який мав стримувати ціни на паливо на внутрішньому ринку у випадку різких коливань цін на нафту (компанії отримують компенсацію з бюджету, якщо внутрішньоросійські ціни на бензин нижчі, ніж при його експорті). Водночас за перші п’ять місяців 2023 року російські нафтові компанії збільшили експорт бензину на 37% – до 2,5 млн тонн.

Наприкінці квітня голова російського Мінфіну Антон Сілуанов запропонував знизити демпфер удвічі на рік з липня 2023 року до липня 2024 року, щоб зекономити 30 мільярдів рублів бюджетних видатків на місяць. Крім того, у липні уряд Росії запропонував підвищити акцизи на бензин і дизпаливо на 2024-2026 роки.