ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Ціни на газ у Європі перевищили $400 за тисячу кубометрів

газ,євросоюз

Біржові ціни на газ у Європі в понеділок вранці зросли більш ніж на 5%, до $404 за тис. куб. м.

Про це свідчать дані лондонської біржі ICE, передає галузеве видання enkorr.

Жовтневі (найближчі) ф’ючерси за індексом TTF (найбільшого в Європі хаба, розташованого в Нідерландах) відкрили торги на рівні $410,1 (+7,4%) за тис. куб. м. А станом на 9:10 за Києвом їхня вартість становить $403,8 (+5,8%) за тис. куб. м. Динаміка котирувань наводиться від розрахункової ціни попереднього торгового дня – $381,8 за тис. куб. м.

У п’ятницю працівники заводів зрідження газу компанії Chevron в Австралії почали страйк, поки "неповний". Біржові ціни на газ у Європі того дня зросли за підсумками дня майже на 6%. У понеділок Bloombrg повідомило, що Chevron у зв’язку зі страйками звернеться до трудового регулятора, подавши до Комісії з трудових відносин (FWC) так звані "заяви про неможливість ведення переговорів" щодо заводів Gorgon та Wheatstone.

Також працівники цих підприємств з 14 вересня можуть піти на повний двотижневий страйк, випливає із повідомлення профспілки Offshore Alliance. Це може посилити конкуренцію за СПГ між Азією та Європою та викликати нові коливання біржових цін на європейському ринку.