ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Шольц закликав німецькі компанії активніше наймати на роботу українців

оон,шольц

Українські біженці, майже мільйон яких зараз живуть і працюють у Німеччині, є чудовою нагодою для німецьких компаній як вирішити питання нестачі робочої сили, так і створити заділ для майбутнього тіснішого співробітництва з Україною.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на відкритті шостого українсько-німецького бізнес-форуму в Берліні 24 жовтня, передає Інтерфакс-Україна.

"Скористайтеся цим величезним потенціалом. Інтегруйте українців, які тут з нами, у свої компанії. Навіть якщо ці жінки та чоловіки повернуться до України після війни, вони стануть цінним активом для своїх компаній. Тому що тоді вони утворять "людські мости" з країною, яка, будучи кандидатом на членство в ЄС, має величезний економічний потенціал", – наголосив Шольц.

За його словами, багато хто з українських біженців у ці тижні та місяці закінчує інтеграційні курси, багато хто тепер розмовляє німецькою, і майже всі вони добре навчені.

"Це гарантія того, що економічні відносини між Німеччиною та Україною розвиватимуться ще краще та динамічніше в майбутньому", – охарактеризував інтеграцію українців у німецькі компанії Шольц.

За даними організаторів форуму, серед яких – Німецька торгово-промислова палата (DIHK), Східний комітет німецької економіки (OA) та Німецько-українська торгово-промислова палата (AHK Ukraine), захід зібрав понад 500 учасників, які хочуть дізнатися про економічний розвиток України під час війни, а також про існуючі можливості співробітництва та інвестицій. Конференція цього року має назву "Економіка України знову зростає, незважаючи на війну/Попит з боку німецьких компаній". Три панельні дискусії присвячені темам інфраструктури, енергетики та оборони.

"Незалежно від війни, вже розпочато десяток інвестиційних проєктів, і німецькі компанії наразі звертаються за інвестиційними гарантіями до федерального уряду ще за 30 проєктами. Реконструкція розпочалася, і до неї підключилися німецькі компанії", – наголосив заступник голови OA Крістіан Брух.

За його словами, ризик війни можна контролювати, особливо у західній та центральній частинах країни, проте необхідні привабливіші пропозиції державного та приватного фінансування, а також страхові рішення.

Керуючий директор AHK Ukraine Райнер Перау також вважає, що ситуація з безпекою дозволяє у більшості регіонів відновити ділові поїздки, щоб починати робити бізнес.

Зазначається, що за перші вісім місяців 2023 року німецько-українська торгівля зросла приблизно на 30% і склала 6,2 млрд євро: імпорт до Німеччини знову трохи знизився – на 5,5%, до 1,8 млрд євро, тоді як експорт зріс на 52% – до 4,4 млрд євро.

Автор: Галина Ялівець