ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Молоді та освічені українські біженці їдуть з Польщі,

біженці,європа,іспанія

Понад половину українських біженців віком до 35 років, які з початку війни перебували в Польщі, переїхали до Німеччини.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі, передає ЕП.

Так, більше половини біженців, які переїхали з Польщі до Німеччини (53%) – люди, середній вік яких становить 35 років. Лише 2% тих, хто переїхав з Польщі до Німеччини виявилися непрацездатного віку.

"Це свідчить про те, що до Німеччини виїжджає переважно молодь. Вона більш мобільна та готова працевлаштовуватися", – прокоментував директор міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Зазначається, що після повномасштабного вторгнення німецький ринок праці фактично вперше став доступним для українців. Водночас громадяни України привернули до себе увагу високою професійною активністю.

Майже кожен другий біженець з України, який переїхав з Польщі до Німеччини (47%), володіє англійською щонайменше на комунікативному рівні. При цьому кожен четвертий респондент (24%) декларує знання німецької мови, трохи менше польської – 22%.

Загалом наявність друзів і знайомих у Німеччині, вищі заробітки та соціальні виплати стали основними причинами, чому українські біженці залишають Польщу і їдуть до Німеччини.

При цьому, 36% опитаних приїхали до Німеччини з однією дитиною, а кожен десятий – з двома дітьми.

Дослідження було проведене у серпні 2023 року. Було опитано 400 повнолітніх громадян України, які приїхали до Польщі після початку війни, а потім виїхали до Німеччини.

Міграційна платформа EWL поєднує іноземців, які шукають роботу в країнах Європи, з роботодавцями у країнах ЄС – Польщі, Чехії, Румунії, Німеччині, Нідерландах, Литві тощо.

Автор: Юлiя Недашківська