ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Європейський депозитарій Euroclear відмовився від російських рублів

рубль

Європейський депозитарій Euroclear відмовився приймати російський рубль у якості валюти для розрахунків та заблокував свій кореспондентський рахунок у російському "ІНГ банк Євразія" (підрозділ ING Group), який обслуговував ці операції.

Об этом сообщает Руспресс


Як повідомила пресслужба Euroclear, усі рублеві залишки на рахунках клієнтів будуть конвертовані у євро 8 лютого.

Зокрема, депозитарій більше не прийматиме доручення на переказ коштів у рублях, а також будь-які рублеві платежі, включаючи доходи за цінними паперами та кошти від їх погашення.

При цьому російська валюта не прийматиметься не лише на рахунок в "ІНГ банк Євразія", а й на інші рублеві кореспондентські рахунки, відкриті Euroclear.

Як повідомлялося, у березні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну найбільші європейські депозитарії Euroclear і Clearstream заблокували рахунки російського депозитарію НРД, через що частина паперів російських інвесторів виявилася замороженою. За даними Банку Росії, сума заблокованих цінних паперів, що належать російським резидентам, становить близько 6 трлн рублів ($83,61 млрд).

Читайте також: Росія не може повернути заморожені мільярди в системі Clearstream попри ліцензію від Люксембургу, – ЗМІ

Контроль над міжнародними депозитаріями пояснює порівняно великі суми заморожених російських активів у Бельгії та Люксембурзі. Так, уряд Бельгії з початку вторгнення РФ в Україну заморозив активи, що належать російським фізичним та юридичним особам на суму в 50,5 мільярда євро. Люксембург заморозив активи на 5,5 млрд євро російських фізичних та юридичних осіб.

20 грудня Мінфін Люксембурга надав дозвіл на розблокування активів, цінних паперів і купонного доходу, які "зависли" в міжнародному депозитарію Clearstream до запровадження санкцій. 22 грудня НРД отримав ліцензію від Мінфіну Бельгії, яка регулює діяльність міжнародного депозитарію Euroclear. В обох випадках виконати умови для розблокування активів потрібно було до 7 січня.

Надані урядами Бельгії та Люксембургу ліцензії дозволяли скористатися механізмом, передбаченим восьмим пакетом санкцій ЄС. Ліцензія дозволить особам, які не перебувають під санкціями, але чиї структуровані через НРД активи заморожені в Clearstream та Euroclear провести операції з виведення активів. Однак російські юристи заявляли, що умови Мінфіну Люксембурга для розблокування активів російського НРД)на рахунках у депозитарії Clearstream неможливо виконати.

Источник: Архив компромата