ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Львівський «патріот» Тарас Задорожний втік з України під час воєнного стану: що відомо про цього дрібного афериста?

Читать на русском

Львівський «патріот» Тарас Задорожний втік з України під час воєнного стану: що відомо про цього дрібного афериста?
Львівський «патріот» Тарас Задорожний втік з України під час воєнного стану: що відомо про цього дрібного афериста?

На тлі топових політиків та бізнесменів, які розкрадають Україну, ім’я скромного уродженця Львова Тараса Задорожного не знає майже ніхто. Що ж, розумні люди працюють тихо і намагаються не відсвічувати.

Об этом сообщает Компромат 2.0

Про Тараса Ігоровича Задорожного відомо небагато. У політиці він особливо не бере участі, хоча свого часу намагався потрапити до Тернопільської обласної ради від Конгресу українських націоналістів і якийсь час (2003-2004 роки) трудився у Садового в його «Інституті розвитку міста».

Але, зважаючи на все, патріот України Тарас Задорожний користується правилом – «справжній українець має жити в Польщі». Принаймні він вказує в Linkedin місто, в якому живе Варшаву. Туди ж він, згідно з інсайдерськими даними з ДПСУ, виїхав з України 24.02.2022 о 17:09 на автомобілі Land Rover BC6598MX.

Це, звичайно, цікаво, але куди цікавіший бізнес цього скромного патріота. За даними Опендатабот, у Тараса Задорожного дві фірми: ТОВ «Еконіколь» та ТОВ «Фірма Гетьман». Остання перебуває у стадії банкрутства:

Задорожний

У зв’язку з цим цікавим є наступне. Обидві фірми Задорожного займаються виробництвом та торгівлею лікарськими препаратами. І «Гетьман», який збанкрутував, має досить цікаву історію. Компанія з 2011 по 2016 рік мала ліцензію на виробництво ліків. Після приходу Задорожного у 2016 році «Гетьман» визнали банкрутом, а в 2017 році фірма провела аукціон з продажу майна на півтора мільйона гривень.

Задорожний

З ТОВ «Еконіколь» історія цікавіша, тут є ухиляння від податків. Наприклад, 2020 року «Еконіколь» виграло 26 тендерів на постачання антисептиків на 366 200 тисяч гривень. Але у фінансовому звіті вказали, що весь реалізований товар дорівнює собівартості. У зв’язку з цим чистий прибуток вийшов 3 400 гривень, з яких заплатили за рік 800 гривень податку.

2021 року дохід становив 447 900 гривень, а чистий прибуток – 11 400 гривень, з яких і сплачували податки:

Задорожний

В наявності чистої води ухиляння від оподаткування. При цьому звертає на себе увагу той факт, що ТОВ «Еконіколь», основним видом діяльності якого вказано «Купівля та продаж власного нерухомого майна», виграє тендери на постачання медобладнання школам Тернопільщини:

Задорожний

Втім, 2022 року лавочка з державними закупівлями припинилася – Задорожний втік з України.

Хоча він і показує як свою локацію Варшаву, насправді місцезнаходження цього патріота невідоме. Тому що, згідно з його власними твердженнями, він є засновником компанії з візуалізації нерухомості VisEngine, яка вказує адресою своєї реєстрації Лондон:

Задорожний

Хоча юридичні особи VisEngine оформлені на юристів та номіналів, де Тарас не значиться. Проте на самому домені виявлено пошти з ім’ям Тараса Задорожного. Згідно з Linkedin, штат компанії 22 особи, а сайт компанії повідомляє, що є офіси у Великій Британії, США, ОАЕ, Канаді, Італії, Польщі та Австралії. Швидше за все, це офіси віртуальні та юридичних осіб у цих країнах вони не мають.

Але набагато цікавіше споріднені зв’язки Тараса Задорожного. Тому що з розряду дрібних загалом ловив (подумаєш, приховав кілька сотень тисяч гривень від оподаткування і збанкрутував фірму – кого в наш час цим здивуєш?) родинні зв’язки виводять його нехай і не першу сотню аферистів країни, але й далеко не в останню.

Де і як познайомився Тарас із своєю дружиною Оксаною Винник – історія замовчує. Але наречена явно була не бідною: її батько – Михайло Іванович Винник:

Задорожний

У якого і розпочинав свою бізнес-кар’єру Тарас Задорожний – він з 2004 до 2013 року був СЕО у виробнику побутової хімії Gold Drop Ukraine (GDU). Саме продукцію GDU перепродавало ТОВ «Еконіколь» тернопільському обласному відділу освіти у 2020-2021 роках.

Михайло Іванович Винник, крім того, що володіє цілою низкою підприємств із мільйонними оборотами, сама по собі людина не проста. З 1998 – депутат Рогатинської райради, у 2015 знову балотувався та продовжив роботу депутатом у райраді до 2019. Також у 2020 році балотувався від БПП до облради, проте не був обраний.

Згідно з розслідуванням «Наших Грошей» за 2014, Управління промислових підприємств Держадміністрації залізничного транспорту України провело тендери на закупівлю шпал за завищеними цінами, серед підприємств також значиться юридична особа Винника, ТОВ «Деревообробний завод “Рогатин”», яка виграла тендер на 6, 7 мільйонів гривень (у цінах 2014 року), потім того ж року та 2015-го ще на 5,5 мільйона гривень. З 2018 року володіє Volkswagen Touareg з номером АТ8817ВК.

Тож тесть у Задорожного непростий. Що призвело до шлюбу з такою завидною нареченою – розрахунок чи почуття – невідомо, але дружина Тараса Задорожного Оксана Винник також людина не бідна. Вартість бізнесу Оксани Винник оцінюється у 4,28 мільйона доларів.

Задорожний

Проживає Оксана Винник у Варшаві (PL, 78, Warsaw, 04-647), тому цілком можливо, що втік увечері 24 лютого минулого року член Конгресу Українських Націоналістів Тарас Задорожний саме до неї.

Щодо того, що звело юних Оксану та Тараса – почуття чи гроші – виникають сумніви, оскільки Тарас теж із далеко не бідної та непростої родини. Його батько, Задорожний Ігор Володимирович, у червні 2020 року став бенефіціаром ТОВ «Енерго Стандарт Р», замість батька Оксани Михайла Винника, а в жовтні також став керівником. Вид діяльності компанії – оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом та подібними продуктами.

З 1995 по 2005 рік був бенефіціаром громадської організації «Спортивно-Просвітницький Клуб Айкідо "Котодама"». З 2016 до 2017 року значився членом ОСББ «Байки+» у Львові. З вересня 2020 року значиться бенефіціаром ТОВ «Лаксар», яке значилося у справі про банкрутство компанії Винника «Едельвейс-Фарм».

Згідно з матеріалами кримінального провадження, відкритого в 2019 році, ТОВ «Енерго стандарт Р» брало участь у схемі формування фіктивного податкового кредиту з ПДВ для ТОВ «Паливторг», що завдало державі збитків на 4,5 мільйона гривень. Встановлено, що бухгалтерський та податковий облік ТОВ «Паливторг», ТОВ «Благогаз збут», ТОВ «Енерго прайм», ТОВ «Оптим паливо», ТОВ «Енерго стандарт Р» ведуть пов’язані між собою особи, використовуючи одні й самі IP адреси.

Суть схеми: з 2017 по 2019 посадові особи ТОВ «Паливторг» здійснювали придбання природного газу від підконтрольних підприємств за завищеними цінами та із відображенням завищених обсягів придбання неіснуючого природного газу.

Також встановлено, що посадова особа ТОВ "Енерго стандарт Р" використовувала грошовий рахунок у російських рублях. Виходячи із встановлених фактів, слідство запросило доступ до документів підприємства. Останнє рішення у справі – за липень 2019 року, де суд відмовив у наданні доступу до документів «Львівська залізниця АТ Укрзалізниця», де, на думку слідства, зберігалися договори постачання.

Мабуть, щодо багатої родини Тараса Задорожного ми поспішили – судячи з того, що його батька тесть зробив «фунтом» у фірмі з російським слідом, у шлюбі Тараса та Оксани все-таки переважали матеріальні інтереси.

У сім’ї Задорожних є інші цікаві родичі. На адресу прописки Задорожних також значилася Доскіч Ганна – дружина депутата львівської міськради від БПП Остапа Доскіча. Сам Остап з 2014 року значився третьою стороною в судовій справі про самовільно зайняту ділянку разом із родиною Задорожних. Остап має старшого брата Юрія Доскіча, також депутата львівської міськради від «Слуга Народу». У 2019 році Юрій Доскіч як кандидат у народні депутати по 125 округу збирався ініціювати побудову митного переходу в с. Боберка (Львівська обл.). За чутками, братів Доскіч пов’язують із Сергієм Бадяком – контрабандистом та учасником схем на львівській митниці, із впливом на митні пости Городок та Захід.

Чому нас так зацікавив цей, по суті, дрібний аферист і певною мірою «галахвастів»? Та тому, що Тарас Задорожний – типовий представник того стану, який виросла Україна за останні тридцять років. Дивіться самі: представник того класу, який у Європі називають інтелектуальною елітою, закінчивши інститут та спробувавши себе у політиці, починає розуміти, що тут – не Європа. І на одних знаннях далеко не поїдеш. Треба пристосовуватись.

І тут в поле його зору потрапляє багата наречена з батьком-бізнесменом. Далі — справа техніки і все по накатаній. У результаті – перспективний молодик перетворюється на дрібного афериста з каламутними схемами. А країна втрачає потенційну еліту. Історія, загалом, типова. Що, чесно кажучи, дуже сумно.

Автор: Ольга Мірошниченко

Источник: Устав ГРУПП