ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану

Із 24 лютого 2022 року в Україні оголошені воєнний стан та загальна мобілізація. Такий режим передбачає певні обмеження для громадян. Серед іншого, військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років не можуть виїхати за кордон. Водночас така заборона розповсюджується не на всіх. БізнесЦензор зібрав інформацію про те, які винятки наразі існують для виїзду чоловіків за кордон в умовах воєнного стану.

Хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану 01

Виключений з військового обліку

Чоловіки можуть вільно залишати територію України, якщо вони офіційно виключені з військового обліку за станом здоров’я. Для цього необхідно мати документи про оформлену інвалідність або рішення військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

Утім, важливо, що просто запис у документах з військкомату "знятий з військового обліку" не є підтвердженням інвалідності або непридатності до служби. Тому для перетину кордону необхідно мати додаткові документи.

До того ж варто зауважити, що "обмежено придатні" до служби чоловіки під час військового стану не можуть перетинати кордон.

Тимчасово не придатний до військової служби

Це статус, який підтверджує лише тимчасову непридатність чоловіка до військової служби. Відповідне рішення також ухвалює військово-лікарська комісія. Підставою для цього може бути інвалідність, період відновлення після важких операцій або гострих захворювань, у тому числі й нервових.

Але такі чоловіки мають підтверджувати свій статус що півроку. І можливість виїхати за кордон у них є лише на період дії статусу непридатності до служби.

Людина з інвалідністю

За межі країни можуть виїхати чоловіки, які мають підтверджену групу інвалідності. При цьому необхідно мати один із наступних документів: довідку за формою №157-1/о (довідка до акту огляду МСЕК), посвідчення, що підтверджує статус людини з інвалідністю, або пенсійне посвідчення, яке підтверджує призначення соціальної допомоги.

Важливо, що документи про статус людини з інвалідністю, видані за кордоном, не дадуть права на виїзд.

Багатодітний батько

Також за кордон може виїхати чоловік, який утримує трьох або більше дітей віком до 18 років. І тут не важливо, це діти від однієї жінки чи від різних.

На кордоні для виїзду потрібно надати свідоцтва про народження дітей або посвідчення батька багатодітної сім’ї.

Але необхідно пам’ятати, що головну роль відіграє не факт батьківства, а саме утримання дітей. Якщо, наприклад, чоловік не живе з дитиною (чи дітьми), то необхідно надати рішення суду про призначення аліментів та довідку про відсутність заборгованості по сплаті таких аліментів.

До речі, можна використовувати завірені копії документів, а не оригінали.

Батько-одинак

Чоловік, який самостійно виховує хоча б одну неповнолітню дитину, має право залишити територію нашої країни.

При цьому необхідно надати прикордонникам два обов’язкові документи: свідоцтво про народження дитини, а також або свідоцтво про смерть матері, або судове рішення про позбавлення її батьківських прав, чи рішення про визнання матері безвісти відсутньою.

Супровід

Також чоловіки можуть виїхати за кордон, якщо мають дружину або одного з батьків (одного з батьків дружини) із числа людей з інвалідністю І чи ІІ групи, і повинні їх супроводжувати.

Але перетнути кордон в такому разі чоловік може лише разом із такою людиною. Просто наявність родичів з інвалідністю не дасть права на виїзд. Винятком може бути лише ситуація, коли дружина (або батьки) вже перебувають закордоном. Тоді інспектору потрібно надати довідку про перебування людини з інвалідністю на консульському обліку в країні перебування.

Важливий нюанс: повертатися назад в Україну також необхідно разом із людиною, яку супроводжували. В іншому разі це вважатиметься порушенням.

Живе за кордоном

Чоловіки, які постійно проживають в іншій країні, можуть поїхати з України. Але за наявності відповідних відміток в паспорті. Якщо людина виїжджає вперше, то в паспорті має бути штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання. А якщо чоловік живе за кордоном постійно, то, крім зазначеного штампу, має бути відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипустанові України.

Бронювання на роботі

Право на виїзд мають заброньовані від мобілізації працівники підприємств. Але лише для відряджень.

Так, для перетину кордону чоловік має надати витяг з наказу Міністерства економіки про бронювання військовозобов’язаного працівника з печаткою відповідного ТЦК та СП, а також документи, що підтверджують службове відрядження.

Військовослужбовці

Військовослужбовці також можуть виїжджати за кордон, але у двох випадках.

Перше: якщо військовий має поранення та потребує лікування та реабілітації за кордоном. У такому разі необхідно мати направлення на лікування та лист від Міністерства охорони здоров’я, який підтверджує, що закордонний шпиталь приймає захисника на лікування.

Крім того, військові можуть виїхати за кордон для спеціалізованого навчання.

Водії та волонтери

Перетинати кордон можуть водії, які мають ліцензії на міжнародні вантажні та пасажирські перевезення. Інформація про них має бути в інформаційній системі "Шлях", яку контролює "Укртрансбезпека" та Мінінфраструктури.

Також до системи "Шлях" вносять дані про водіїв-волонтерів, які перевозять допомогу для армії, медикаменти або гуманітарку. Вони також мають право на виїзд з України.

Залізничники, моряки та авіаційники

Із країни зобов’язані випускати чоловіків, якщо вони є працівниками залізничного транспорту, членами екіпажів кораблів, що прямують до роботи на морських суднах та суднах внутрішнього плавання, а також авіаційний персонал – у відрядження чи навчання.

Держслужбовці

Після низки скандалів із закордонними відпочинками можновладців під час повномасштабної війни, виїзд для держслужбовців закрили. Тепер виїхати за межі України нардепи, урядовці, судді та інші посадовці можуть тільки в разі службових відряджень.

Спортсмени та артисти

Спортсмени та тренери можуть виїжджати за кордон для підготовки й участі в офіційних спортивних змаганнях та тренувальних зборах. Для цього важливо мати відповідне рішенн Міністерства спорту про включення до складу учасників змагання.

Водночас співаки, актори та інші діячі культури мають право виїзду тільки для участі у благодійних концертах на підтримку України та представлення країни на міжнародній арені. Тут необхідний дозвіл Міністерства культури.

Порушення та корупція

Очікувано, що такі жорсткі обмеження на виїзд для чоловіків породили корупційне цунамі у військкоматах та на кордоні. Хабарі як пропонують, так і вимагають.

Зокрема, лише за останні півроку Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло в очільників ТЦК та СП необґрунтованих активів на 255 млн грн, а СБУ щодня звітує про нові схеми видачі ухилянтам брехливих довідок про інвалідність та непридатність до служби.

Утім, прикордонники кажуть, що найпопулярнішими способами перетину кордону серед чоловіків наразі є укладання фіктивних шлюбів з багатодітними матерями та супровід людей з інвалідністю.

Загалом за даними ДПСУ, із лютого минулого року правоохоронці піймали майже 16 тисяч чоловіків, які намагалися незаконно перетнути кордон. Тільки на території Львівського прикордонного загону з початку року виявили понад 700 людей з підробленими документами.

Як відомо, ще в травні міністр внутрішніх справ Ігор Клименко обіцяв, що буде підготовлений проєкт закону щодо покарання чоловіків, які під час мобілізації незаконно виїхали з України. Поки що документ не підготовлений.

А голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія погрожував, що військовозобов’язаних, які залишили Україну за допомогою підроблених довідок, можуть повернути додому. Для цього Україна може звернутися до інших країн з проханням екстрадиції.