ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

США застерегли РФ від використання американських ядерних технологій на Запорізькій АЕС,

заес

Міністерство енергетики США надіслало російській держкорпорації "Росатом" лист, у якому попереджає про наслідки в разі втручання у секретні ядерні технології, розміщені на окупованій Запорізькій атомній електростанції.

Об этом сообщает Русский слон

Як пише CNN, у листі від 17 березня 2023 року, директорка Управління політики нерозповсюдження Міненерго Андреа Феркіле повідомила гендиректору "Росатома", що ЗАЕС "містить ядерні технічні дані американського походження, які перебувають під експортним контролем уряду Сполучених Штатів".

Феркіле застерегла, що російським особам заборонено отримувати доступ до таких даних і технологій без окремої санкції міністра енергетики США, інакше це вважатиметься порушенням американського законодавства.

У Міністерстві енергетики США підтвердили, що лист до "Росатому" є справжнім, але відмовились коментувати його зміст. Водночас невідомо, чи відповіла на нього російська сторона.

Про участь США в експлуатації Запорізької АЕС до повномасштабного вторгнення РФ було відомо й раніше: Управління ядерної енергетики Міністерства енергетики США у червні 2021 року повідомляло, що допомогло впровадити нові процедури технічного обслуговування на реакторі ЗАЕС.

Источник: Люди