ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

Країни G7 домовилися зміцнити ланцюги поставок ключових мінералів для мікросхем і електромобілів

велика,сімка

Країни "Великої сімки" з партнерами погодилися створити стійкі ланцюги поставок найважливіших мінералів, таких як рідкоземельні елементи, які використовуються в електромобілях.

Про це заявив міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Ясутоші Нісімура, передає Kyodo News.

Нісімура оприлюднив угоду після засідання, на якому вперше були присутні делегації країн з економікою, що розвивається.

Зазначаэться, що міністри G7 прагнуть посилити співпрацю з країнами, багатими на ресурси, включно з країнами так званого Глобального Півдня, оскільки роль, яку вони відіграють у побудові стабільних ланцюжків поставок, вважається все більш вирішальною в сучасних геополітичних умовах.

Триваюча війна Росії проти України та напруженість між США та Китаєм щодо передових напівпровідників і технологій, серед інших питань, підкреслюють важливість економічної безпеки та ланцюгів постачання матеріалів, необхідних для виробництва комп’ютерних чіпів і батарей.

Учасники також обговорюють свою відповідь на "економічний примус", оскільки деякі демократичні країни критикували Китай за застосування таких тактик, як домінування в торгівлі, щоб чинити тиск на інші країни заради досягнення своїх політичних цілей.

Раніше цього місяця Китай, який займає високу частку ринку мінералів, важливих для декарбонізації, оголосив про новий контроль над експортом графіту, матеріалу, який використовується в батареях, паливних елементах і ядерних реакторах, з 1 грудня.

"Ми збираємося розібратися з проблемою економічного примусу", уникаючи водночас потрапити в пастку надмірного протекціонізму", – заявив Нісімура.

Автор: Галина Ялівець