ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

ЗОНА Политики - всё о политике и политиках в Украине

НБУ на завтра встановив офіційний курс 36,59 гривні за $1

гривня,курс

Офіційний курс гривні на 4 жовтня встановлений на рівні 36,59 грн/$1 порівняно з фіксованим курсом 36,57 грн/$1, який діяв із кінця липня 2022 року.

Як ідеться в повідомленні Національного банку України, офіційний курс євро завтра становитиме 38,33 грн/1 євро проти 38,53 грн/1 євро сьогодні, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомили учасники ринку, курс на кінець торгів на міжбанку становив близько 36,61 грн/$1, обсяг торгів – близько $540 млн, що приблизно на два порядки вище за обороти в попередні дні, коли діяв фіксований курс.

Раніше повідомлялося, що Національний банк України відновив публікацію довідкового курсу гривні на міжбанківському валютному ринку вперше з 23 лютого 2022 року.

Напередодні Національний банк оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні із 3 жовтня, відмовляючись від фіксованого курсу гривні, який діяв від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого 2022 року.

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком. Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку.

Голова правління НБУ Андрій Пишний на брифінгу уточнив, що зусилля регулятора після переходу до режиму керованої гнучкості курсу гривні будуть спрямовані на стримування коливань курсу. Водночас він відмовився уточнити діапазон коливань, який Нацбанк вважає прийнятними.

Автор: Галина Ялівець